Vissza

65 éve indult el az első kereskedelmi színes televízió szolgáltatás

Az amerikai CBS (Columbia Broadcasting System) TV társaság 1951. június 25-én indította el az első kereskedelmi színes TV szolgáltatást az USA keleti partvidékének öt körzetében. A CBS azt a technikát használta, amit még a Budapesten született Goldmark Péter Károly dolgozott ki a számukra a negyvenes évek elején. A következőkben erre a 65 évvel ezelőtti eseményre emlékezünk.


A fekete-fehér TV elterjedését követően már a negyvenes évek elején megkezdődtek a kísérletek a színes televíziózás megvalósítására. Ebben a munkában a leghamarabb az 1906-ban született Goldmark Péter Károly ért el eredményeket, aki már 1940. augusztus 29-én sikeres bemutatót tartott az általa kidolgozott rendszerrel. Ez a színes TV rendszer még mechanikát használt a színinformáció előállításához. A fekete-fehér kamera előtt egy hat szegmensre beosztott korong forgott, a szegmensek piros, kék és zöld színszűrőből álltak. A korong másodpercenként 24 fordulatot tett meg, s az így másodpercenként előállt 6x24=144 képinformációt sugározták ki az előfizetők felé. A képcső előtt az adással szinkronban egy ugyanolyan színszűrő tárcsa forgott, s valójában a néző szemében alakult ki a színes képhatás.

A képváltó rendszerű színes televíziónak (field sequential color system) nevezett rendszer továbbfejlesztését a II. világháború miatt egy ideig szüneteltetni kellett, de 1948 után az FCC, az USA hírközlési hatósága engedélyezte új frekvenciák használatát és ekkor intenzív verseny indult a színes TV technológiák fejlesztésében. Mivel akkor még az RCA (Radio Corporation of America), a CBS versenytársa még gyermekcipőben járt az általa preferált pontváltó rendszerű színes televízió (dot sequential color system) fejlesztésével, így az FCC a CBS rendszerét fogadta el, mint a színes televíziózás alaptechnológiáját.

A CBS 1951. június 25-én indította el a világ első kereskedelmi színes TV adását az USA keleti partvidékén. A rendszer mégsem terjedt el, s ennek több oka is volt. Az első probléma – a műszaki megoldás kezdetlegessége mellett – az volt, hogy akkoriban a fekete-fehér televíziós adásoknál 60 képet továbbítottak másodpercenként. Ahhoz, hogy a színes adás beférjen ugyanabba a sávszélességbe, mint a fekete-fehér, az 525 soros felbontást 405 sorosra csökkentették. Ez viszont azt is jelentette, hogy a színes adást a fekete-fehér készülékeken nem lehetett fogni, csak egy külön adapter segítségével. A képernyők jelentős része tehát a színes adások időtartama alatt sötét maradt.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy egyedül a CBS gyártott színes televíziót, a Columbia 12CC2 modellt a vételhez. Nem csoda tehát, hogy a szolgáltatásnak nem lett sikere. A készülékből kétszáz darabot gyártottak, s százat tudtak eladni 1951 novemberéig, amikor a Nemzeti Termék Hatóság a koreai háború miatt betiltotta a színes televíziók gyártását. Mire pedig a tilalmat 1953-ban feloldották, az RCA már készen állt az NTSC színes rendszerrel, mely kompatibilis volt a fekete-fehér készülékekkel is. Az FCC – aki 1950. szeptember elsején még a CBS rendszerét fogadta el nemzeti szabványként – felülbírálta döntését és ennek következtében lett az USA színes TV szabványa az NTSC rendszer.
 

dr. Bartolits István

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács