Vissza

55 éve jelent meg az első touch-tone telefon

A tárcsás telefonok hosszú korszaka után 1963. november 18-án kezdte meg az AT&T az első nyomógombos, DTMF elven alapuló készülékek kereskedelmi forgalmazását. Az új készüléken először még csak 10 nyomógombot helyeztek el a száminformációk jelzésére, de hamarosan megjelentek a 12 és 16 nyomógombos készülékek is, amikkel már különböző szolgáltatásokat is igénybe lehetett venni. Most a kereskedelmi bevezetés 55. évfordulójáról emlékezünk meg.


Amikor Almon B. Strowger feltalálta az automata telefonközpontot, akkor még nem létezett az újjal felhúzható telefontárcsa, az első központjainál távíróbillentyűk szolgáltak a hívott szám jelzésére. Az egyik billentyűn a tízes helyiértékű, a másikon az egyes helyiértékű számjegyet kellett billentyűzni – a hármas számot pl. úgy, hogy háromszor egymás után nyomta meg a hívó a távíróbillentyűt. Akár azt is mondhatnánk, hogy az első automata központok még nyomógombos készülékkel működtek. Később, 1910 után jelentek meg a finommechanika diadalát jelentő telefontárcsák, ezekkel azonban meglehetősen lassan lehetett a száminformációt eljuttatni a központig, a 10 impulzus/ másodperces sebesség ellenére is eltartott egy darabig, míg egy 8-10 számjegyű telefonszámot letárcsáztunk.

Ezen segített a DTMF (Dual Tone Multi-Frequency signalling) jelzésekkel működő nyomógombos telefon, melyet az AT&T Bell laborja már az ötvenes évek vége  körül elkezdett fejleszteni. A megoldás szellemesen egyszerű volt, a billentyűket mátrixba szervezték és minden sorhoz és oszlophoz egy-egy frekvenciát rendeltek. Egy adott billentyű lenyomásakor a pozíciójára jellemző sor és oszlop frekvenciája került ki a telefonvonalra a nyomógomb elengedéséig. Az egyes frekvenciákat a hangátviteli sávon belül választották ki, így a gomb lenyomása a kézibeszélő hallgatójában is hallható volt. A két hangfrekvencia eljutott a telefonvonalon keresztül a telefonközpontig, ahol egy vevőáramkör felismerte a két frekvenciát és ebből tudta, mi volt a lenyomott gomb. A sorokhoz a 697 Hz, 770 Hz, 852 Hz és a 941 Hz tartozott, míg az oszlopokhoz az 1209 Hz, az 1336 Hz, az 1477 Hz és az 1633 Hz tartozott. A „8” as gomb lenyomásakor pl. a vonalon a 852 Hz-es és az 1336 Hz-es jel ment ki együttesen. A DTMF elnevezés is a két frekvencia egyidejű továbbításából adódott.

A megoldás bevezetésének persze csak akkor volt értelme, ha az egész világon ezt a kiosztást használják, ezért először az ITU a Q.23-as ajánlásában rögzítette ezeket az értékeket, így egy 4x4-es mátrixban összesen 16 nyomógomb megkülönböztetésére volt lehetőség. Az ajánlás megjelenése után az AT&T az 1962-es Seattle-i világvásáron mutatta be a már alaposan tesztelt rendszert, s 1963. november 18-án kezdte meg az első Touch Tone márkajellel ellátott készülék, a Western Electric 1500 forgalmazását. Ennek még csak tíz nyomógombja volt, amikkel a számjegyeket lehetett továbbítani. 1968-ban azonban megjelent a Western Electric 2500, amin már a ma is jól ismert „*” és „#” gombok is megjelentek különböző szolgáltatások igénybe vételére. Elsősorban az USA-ban hamar megjelentek a 4x4-es tasztatúrájú készülékek is, ahol az A, B, C és D jelű nyomógombok alkották a negyedik oszlopot, mely további lehetőséget adott szolgáltatások bevezetésére.

Hamarosan megjelentek azok a hangszóróval ellátott elektronikus noteszek, melyekben az eltárolt telefonszámok DTMF jelsorozatát lehetett a hangszórón keresztül a telefon mikrofonjához tartva bejátszani, így sikerült közelíteni ahhoz a kényelemhez, amit a mai mobiltelefonok névjegyzéke nyújt, persze egész más technológiával. Viszont a DTMF jeleket még ma is sok esetben használjuk a telefonhíváson kívül is, pl. az ügyfélszolgálati call-centerek vezérlésére vagy a vízmérő óra állásának a vezetékes telefonról történő elküldésére – már persze ha nem a mobil készülékünkről intézzük mindezt.


dr. Bartolits István

 

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács