Vissza

55 éve állt pályára az első transzatlanti műhold, a Telstar 1

55 évvel ezelőtt, 1962. július 10-én indult útjára az első transzatlanti kapcsolatot megvalósító műhold, a Telstar 1. A magánfinanszírozásból elkészült berendezés televíziós átvitelt és kétirányú telefonkapcsolatot tudott megvalósítani Észak-Amerika és Európa között, igaz csak időszakos módon, közel két és fél órás ciklusokban 20 perc időtartamra. Mégis új korszakot nyitott a kontinensek közötti kapcsolatokban. A következőkben erről az évfordulóról emlékezünk meg.


A műholdas kapcsolat létrehozására az AT&T kezdeményezésére alakult egy konzorcium, melyben az AT&T, a Bell Telephone Laboratories, a NASA, a brit General Post Office és a francia PTT vett részt. A cél a két kontinens közötti műholdas összeköttetés megteremtése volt. Ehhez földi állomásokat hoztak létre a két kontinensen, így jött létre az USA-ban az Andover Földi Állomás (Andover, Maine állam), Nagy-Britanniában a Goonhilly Műholdas Földi Állomás (Gonnhilly Down, Délnyugat-Anglia), míg Franciaországban a Pleumeur-Bodou Földi Állomás (Pleumeur-Bodou, Brittany, Északnyugat-Franciaország). Mivel a tervezett műhold teljesítménye kicsi volt, így a földi állomásokon óriási antennákat telepítettek. Andoverben egy 7 emelet magas, 340 tonnás tölcsérantennát hoztak létre, melyet egy 49 méter magas, 64 méter széles polietilén kupolával fedtek be az időjárási viszontagságok elleni védelemként. Ez sem volt egy könnyű kupola, 30 tonnát nyomott. Ugyanilyen antennát építettek Pleumeur-Bodouban is.

A Goonhilly állomáson viszont parabola-antennát használtak. A 29,5 méter átmérőjű, 1118 tonnás antenna, amit Arthurnak hívtak, a világ első műhold-kommunikációs parabola-antennája volt.

Magát a Telstar 1-et a Bell Telephone Laboratories csapata építette meg. A közel gömb alakú, 77 kg összsúlyú műhold felszínét napelem panelekkel borították be, melyek összesen 14 watt energiát termeltek. A műholdon kétféle antennarendszert használtak. A műhold tetején egy helikális antenna szolgált a parancsjelek vételére, míg a  TV csatorna vagy a multiplexált telefonjelek továbbítására szolgáló üregantennákat a műhold egyenlítőjén körben helyezték el. Mivel a műhold forgás-stabilizált volt, ami azt jelenti, hogy forgott a stabilizált tengelye körül, ezért volt szükség az antennák ilyen módon való elhelyezésére. A 6 GHz-es sávban fogadott jelfolyamot egy haladóhullámú csöves transzponder alakította át és erősítette fel a lesugárzott 4 GHz-es sávba.

A Telstar 1-et 1962. július 10-én lőtték fel egy Thor-Delta hordozórakétával a Cape Canaveral-i bázisról. A műholdat a hordozórakéta elliptikus MEO (Medium Earth Orbit), azaz közepes magasságú földkörüli pályára állította, melynek a dőlésszöge a földi egyenlítőhöz képest 44,8 fokos volt. A pálya legközelebbi pontján 952 km-re, a legtávolabbin 5933 km-re volt a műhold, melynek a keringési ideje 2 óra 37 perc volt. Ebből az időből 20 percet volt az Atlanti-óceán felett, ezt az időszakot lehetett felhasználni az összeköttetésre. Ez idő alatt a hatalmas, több száz tonnás földi antennáknak kellett 0,06 fokos pontossággal követniük a Telstar 1-et.

A fellövés után 15 órával a Telstar 1 sikeresen továbbította az Andover állomásról felküldött első kísérleti televíziós állóképet, amit Pleumeur-Bodou pár perc múlva visszaigazolt, hogy sikeresen fogadott. Ezzel létrejött a történelmi pillanat: a két kontinens televíziós összeköttetésre került. 1962. július 23-án pedig már sor került az első nyilvános televíziós közvetítésre, melyet Európában az Eurovizió, Amerikában pedig az NBC, a CBS, az ABC és a CBC hálózatán keresztül lehetett látni. A történelmi első közvetítésben a New York-i Szabadságszobor és a párizsi Eiffel-torony képe után egy pár percig egy chicago-i baseball meccs részletét, majd az amerikai elnök, John F. Kennedy sajtótájékoztatójának egy részét lehetett látni.

A Telstar 1 1962 decemberéig tökéletesen működött, akkor azonban néhány egysége leállt. A távparancsok segítségével még sikerült újra üzembe helyezni, de 1963. február 21-én véglegesen le kellett állítani. A működési problémák legvalószínűbb okaként az akkori magas-légköri atomkísérleteket okolják mind a mai napig. A Telstar 2 viszonylag hamar, már 1963. május 7-én fellövésre került, tehát a kényszerű szünet nem tartott sokáig. A később fellőtt Telstar műholdak már geostacionárius pályára lettek állítva, s ezzel a 20 perces közvetítési ablakok helyett folyamatos összeköttetést lehetett nyújtani a két kontinens között.

1962-ben az angol The Tornados együttes futott be a Telstar című, ma már klasszikusnak számító felvételével, mely hetekig egyszerre vezette az amerikai és az angol toplistát. 1963 végén pedig a Magyar Posta adott ki a két műholdat ábrázoló bélyeget az első két Telstar műhold sikerének a tiszteletére.

dr. Bartolits István

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Kvantum elmélkedés-Számítástechnikai Szakosztály 2024.03.28. 14:00 - 2024.03.28. 15:30
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács