Vissza

A 2018. május 10-én tartott Elnökségi ülés témái

Az első napirendi pontban a Projektmenedzsment Fórumról hangzott el beszámoló a május 10-i ülésen. A Közgyűlés előkészítése volt a témája a második napirendi pontnak. A harmadik napirendi pontban a HTE első negyedévi gazdálkodási eredményeit szándékozott megvitatni az elnökség. A negyedik napirendi pontban tájékoztatás hangzott el az Európai Unió 2021-2027-es időszakának a fő irányairól. A következő pontban az állami díjra javasolható tagok köréről folyt közös gondolkodás. Az egyebek napirend ez úttal több témát ölelt fel, az elnökség döntött egy hosszabb, félnapos együttgondolkodásról, majd áttekintette a következő ülések időpontját. Végezetül egy új szakosztály, az Információbiztonsági szakosztály-EIVOK létrehozásáról hangzott el beszámoló.


Az első napirendi pontban Prónay Gábor, a Projektmenedzsment Fórum Szervező Bizottságának az elnöke számolt be a 2018-as rendezvényről. Az írásos beszámolójából kiemelte, hogy a 21. Fórumon 40 intézmény és vállalat szakemberei vettek részt és 18 előadás hangzott el. Az Év Projektmenedzsere címet idén Ecsedi Péter, az IT-Systems Hungary projektmenedzsere nyerte el. A legjobb előadónak járó díjat idén Krejcarek Máté (Robert Bosch Budapest) nyerte el. A trendekről annyit mondott, hogy a korábban dinamikusan emelkedő részvételi létszám már nem jellemző, 2010 óta 95-110 fő között mozog a részvevők száma. Idén 93-an vettek részt a Fórumon, melyet szakmailag sikeresnek értékelt. Szerinte továbbra is erős a verseny a hasonló rendezvények között, így tervei között szerepel az új témák megtalálása, a megújulás. Egyben gondolkodnak a fiatalításban és az elnök személyének az utánpótlásáról is.

A második napirendi pontban a Közgyűlés előkészítése volt a középpontban. Bánkuti Erzsébet főtitkár beszámolt arról, hogy a főtitkári beszámoló elkészült. Nagy Péter operatív igazgató elmondta, hogy az Ellenőrző Bizottság is elkészítette az anyagát a HTE 2017-es egyszerűsített beszámolójáról és a közhasznúsági mellékletről. Az éves eredményhez kapcsolódóan Bánkuti Erzsébet fontosnak tartotta, hogy biztos bevételeken alapuljon a HTE működése, az éves terv is ennek megfelelően álljon össze. A pozitív eredményhez két út vezet: a költségcsökkentés vagy a megfelelő projektek. Az első út viszont a működés befagyasztását jelentené, így a második változatot preferálja. Mivel 2017-ben több projekt is elindult – de még nem hozott bevételt – így ezek termőre fordulása talán már 2018-ban jobb eredményt fog adni, erre kell törekedni. A projektek, a fogalomtár és a jogi tagdíjak adhatják az alapját a HTE bevételeinek. A HTEnet esetében pedig a Projektmenedzsment Fórum és a HTE Infokom 2018 kell, hogy pénzügyileg sikeres legyen, de ebből már csak a HTE Infokom van előttünk.

A témában az elnökség hosszú vitát folytatott, felmerült halványan az elindított projektek leállítása is költségtakarékossági okokból, de végül azt szavazta meg, hogy az a jó irány, ha ezeket folytatva mihamarabb bevételt hoznak. Ennek alapján 2018-ban igen szerény, de pozitív eredményt lehet elérni. Az elnökség megszavazta, hogy e szerint készüljön el a Közgyűlésre a 2018-as terv végleges változata.

A harmadik napirendi pontban a HTE első negyedévi eredményei kerültek volna megvitatásra, de ezt a következő, júniusi elnökségi ülésre halasztotta a vezetés.

Az Európai Unió 2021-2027-es időszakának a május másodikára elkészült javaslatát vitatta meg az elnökség Kelemen Csaba előterjesztésében a negyedik napirendi pontban. Az anyagban még nincsenek konkrét számadatok, de a fő irányok már látszanak. A következő egyeztetés Brüsszelben május 15-én lesz, akkor már jobban kialakul, mire lehet ebben a hét éves ciklusban számítani.

Az ötödik napirendi pontban Bartolits István ismertette írásos előterjesztését az állami díjakra vonatkozó javaslatokról. Mivel fontos, hogy előre legyenek személyi javaslatok erre vonatkozóan, mert ezek összeállítása hosszabb időt vesz igénybe, így az elnökség megtárgyalta a közeljövő és a távolabbi jövő most látható személyi javaslatait. Bartolits kiemelte, hogy az elsődleges feladat most az, hogy a jelenlegi kormányzati átalakulásban is meg tudja tartani a HTE a javaslattételi lehetőségét.

Az egyebek napirendi pontban az elnökség ismételten egy hosszabb együttgondolkodásra alkalmas időpont kitűzését javasolta, ahol nem a napi problémák, hanem a hosszabb távú pénzügyi tervezés átgondolása a cél. A vezetés ezek után rögzítette a reguláris elnökségi ülések időpontját júniusra, esetlegesen júliusra és szeptember-októberre. Bartolits István ismertette az Információbiztonsági szakosztály – EIVOK megalakulásának az előzményeit és a várható megalakulás részleteit. Az EIVOK (Elektronikus Információbiztonsági Vezetők Okosan Klub) és a HTE elnöke, illetve a HTE szakmai közösségeiért felelős elnökségi tagként Bartolis István előzetesen több közös tárgyalást is folytattak a a klubbal, mely szívesen csatlakozna a HTE-hez. A kölcsönös bemutatkozó beszélgetések után az EIVOK hivatalosan is kezdeményezte a HTE-hez szakosztályként való csatlakozást. Természetesen mindez az Alapszabályban rögzített kritériumok mentén fog megtörténni, de így egy nagyobb létszámú szervezett közösség csatlakozására számíthatunk, mely kéthavonta tart rendezvényeket. A május 31-i rendezvényen Magyar Gábor és Bartolits István rövid felvezető előadásban fogja bemutatni az EIVOK tagjainak a HTE-t. Az elnökség a csatlakozást egyhangúan támogatta.

Legközelebbi események

Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00